فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1399)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فریبرز رحیم نیا*، قاسم اسلامی، فرشاد قادری صفحات 1-26

    زنان به عنوان نیمی از افراد جامعه در پیشبرد اهداف کشورها تاثیر بسزایی دارند. این در حالی است که نقش زنان امروزی در بخش خدمات بسیار پررنگ شده است. با وجود اینکه تاثیر جو بخشش در سازمان ها بر عملکرد سازمانی مورد تایید قرارگرفته است، بسیاری از سازمان ها در مسیر بهبود عملکرد از این امر غافل مانده اند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر جو بخشش درک شده بر عملکرد بازیابی خدمات به واسطه امنیت روان شناختی و انصاف سازمانی است.پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش انجام کار، پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان زن هتل های چهار و پنج ستاره شهر مشهد تشکیل داده اند. به دلیل نامشخص بودن جامعه آماری، تعداد 390 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.یافته های پژوهش نشان داد، جو بخشش درک شده بر امنیت روان شناختی و انصاف سازمانی زنان تاثیر مثبت و معنی داری دارد. نتیجه دیگر اینکه امنیت روان شناختی و انصاف سازمانی بر عملکرد بازیابی خدمات تاثیر مثبت دارد. علاوه بر این نقش واسط امنیت روان شناختی و انصاف سازمانی نیز تایید شد.

    کلیدواژگان: جو بخشش درک شده، عملکرد بازیابی خدمات، امنیت روان شناختی، انصاف سازمانی
  • علی عابدینی، حمید زارع * صفحات 27-48

    با توجه به رشد صنعت گردشگری در ایران و همزمان با آن افزایش رقابت شرکت ها برای جذب نیروی کار بااستعداد، انجام پژوهش در حوزه برندسازی کارفرما از دیدگاه کارمندان بالقوه شرکت های گردشگری می تواند به جذب استعدادهای برتر کمک نماید. آگهی شغلی اولین زمینه مواجهه افراد جویای کار با شرکت هاست و در این مرحله حساس، برند کارفرما می تواند استعدادها را قبل از رقبا به سازمان جذب کند و منجر به ایجاد مزیت رقابتی پایدار شود. تحقیق حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر رویکرد، کیفی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه شرکت های صنعت گردشگری کشور تشکیل می دهند. آگهی های شغلی مرتبط با صنعت گردشگری مربوط به بازه زمانی سه ماهه پاییز سال 1397 در 12 سایت کاریابی جستجو شد. 177 عدد آگهی استخدام در حوزه گردشگری از 52 شرکت جمع آوری شد. سپس اطلاعات موجود در این آگهی ها با روش تحلیل محتوای کمی کدگذاری و فراوانی تکرار هر کد نیز محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داد شرکت ها در آگهی های شغلی خود ماموریت کاری، مکان شرکت، زمان منعطف، ساعت کاری، تعطیلات، وجود امکانات کار از راه دور، کیفیت همکاران، چالش کار، توانمندسازی، کارهای نوآورانه، تحرک بین المللی، اندازه شرکت، آوازه محصول یا خدمت شرکت، حقوق مبنا، مزایا و تسهیلات رفاهی را منعکس می کنند. جویندگان کار پیام های دریافتی را از سازمان های مختلف در ذهن خود مورد تحلیل قرار داده و سازمانی را انتخاب می کنند که بیشترین تناسب را با آن ها داشته باشد. بنابراین شرکت ها می بایست از طریق انعکاس حداکثری ابعاد برند کارفرما در آگهی های شغلی و کارمندیابی های اینترنتی، موجبات جذب استعدادها به سازمان خود را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: برند کارفرما، آگهی شغلی، کارمندیابی، گردشگری
  • ابوالفضل حق وردی زاده، ناصر صنوبر *، اکبر قاسمی، سعیده خانی صفحات 49-70

    رضایت گردشگران نقش مهمی در رونق اقتصادی صنعت گردشگری دارد؛ لذا پژوهشگران تلاش دارند عوامل گوناگون موثر بر این مهم را شناسایی کنند. بر اساس یافته های برخی از پژوهش ها، متغیر ازدحام تاثیر منفی بر رضایت بازدیدکنندگان دارد ولی پژوهش های دیگر حاکی از آن است که متغیر حس جمعی ممکن است جهت تاثیر ازدحام را تحت تاثیر قرار دهد. در پژوهش حاضر تاثیر ازدحام بر رضایت بازدیدکنندگان با نقش میانجی حس جمعی بررسی می شود. روش این مطالعه توصیفی-کمی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی است. داده ها از طریق پرسشنامه و از 384 بازدیدکننده بازار تاریخی تبریز در بازه زمانی اسفند 1396 و فروردین 1397 جمع آوری شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی است ازدحام موجود تاثیر مثبت بر درک حس جمعی دارد. هم چنین باوجوداینکه ازدحام برای بسیاری از بازدیدکنندگان ناخوشایند بوده است؛ اما حس جمعی به خاطر عواملی نظیر لذت حاصل از فرصت باهم بودن، احساس همراهی و همدلی با دیگر شرکت کنندگان و امکان برقراری ارتباطات اجتماعی گسترده با سایر گردشگران، به عنوان میانجی عمل کرده و منجر به رضایت بازدیدکنندگان شده است. نتایج پژوهش می تواند در برنامه ریزی توسعه گردشگری و بسته های سفر به ویژه در مقصدهای گردشگری کمیاب مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ازدحام ادراک شده، رضایت، حس جمعی، مقصد شهری
  • مجید سارانی، علی اکبر امین بیدختی*، سکینه جعفری صفحات 71-94

    امروزه کلید موفقیت سازمان های گردشگری و هتلداری در عرصه رقابتی، ارایه محصولات و خدمات خلاقانه با توجه به نیازهای مختلف مشتریان می باشد. ازآنجاکه خلاقیت کارکنان موجب مزایای رقابتی برای سازمان ها می گردد، سازمان ها باید بکوشند خلاقیت کارکنان خود را برای به دست آوردن مزیت رقابتی افزایش دهند. هدف این پژوهش، بررسی رابطه فرهنگ همکاری با عملکرد خلاقانه سازمان های گردشگری و هتلداری، در هتل های دو، سه و چهار ستاره شهر یزد بوده است. پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و از نوع پژوهش های توصیفی همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام سرپرستان و کارکنان هتل های دو، سه و چهار ستاره شهر یزد می باشد. شرکت کنندگان پژوهش 172 نفر از سرپرستان و کارکنان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند. پرسشنامه های فرهنگ همکاری، محیط کار و عملکرد خلاقانه مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با مدل تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار لیزرل تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که فرهنگ همکاری بر عملکرد خلاقانه کارکنان اثر مستقیم و معناداری دارد؛ فرهنگ همکاری با میانجی گری عدالت رویه اثر غیر مستقیم و معناداری بر عملکرد خلاقانه کارکنان ندارد؛ فرهنگ همکاری با میانجی گری تسهیم دانش اثر غیر مستقیم و معناداری بر عملکرد خلاقانه کارکنان دارد؛ فرهنگ همکاری با میانجی گری انگیزه اثر غیر مستقیم و معناداری بر عملکرد خلاقانه کارکنان دارد. همچنین، فرهنگ همکاری با میانجی گری ارتقاء اثر غیر مستقیم و معناداری بر عملکرد خلاقانه کارکنان دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ&#172، همکاری، عملکرد خلاقانه، محیط کار، گردشگری، هتلداری
  • بهرام نکوئی صدری، سمانه توسلی *، احمد پوراحمد، فاطمه فهرست صفحات 95-122

    این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر رفتارهای دانشجویان می پردازد و این که چه عواملی و به چه میزان بر رفتارهای طبیعت گردی دانشجویان تاثیر می گذارد. جامعه آماری هدف، دانشجویان دو دانشگاه تهران و علم و فرهنگ در دو دسته از رشته های مرتبط با طبیعت گردی و رشته های غیرمرتبط با طبیعت گردی بوده ، که با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام گرفته است.حجم نمونه در این پژوهش با استفاده از فرمول کوکران در جامعه محدود 320 نفر در نظر گرفته شد که با رعایت سهم برابر نسبت به تعداد دانشجویان، در هر دو دانشگاه، نیمی از پرسشنامه ها توسط دانشجویان رشته های مرتبط با طبیعت گردی و نیم دیگر توسط دانشجویان رشته های غیرمرتبط پاسخ داده شد. روش نمونه گیری به صورت احتمالی و به صورت تصادفی سیستماتیک بوده است. یافته های پژوهش نشان داد که رفتارهای طبیعت گردی در بین دانشجویان دختر و پسر و همچنین در بین دانشجویان رشته های مرتبط و غیرمرتبط با طبیعت گردی تفاوت معنی داری دارد. همچنین بین دانش، نگرش و فعالیت در انجمن و کانون حمایت از محیط زیست با رفتارهای طبیعت گردی نیز رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: رفتار طبیعت گردی، نگرش دانشجویان، دانش محیط زیست
  • زینب هاشمی باغی، یزدان شیرمحمدی * صفحات 123-144

    نقش فعالیت های شبکه های اجتماعی از این لحاظ در توسعه گردشگری اساسی است که از مرحله اشاعه و تبلیغ جهت معرفی جاذبه ها جذب گردشگر، تا کسب اطلاعات و آگاهی در خصوص جاذبه ها، امکان تاریخی، آداب و رسوم و میراث و پتانسیل های تاریخی و فرهنگی کشورها و مناطق می تواند در کنار سایر عوامل مدیریتی و خدماتی نقش آفرینی داشته باشند. در این پژوهش به بررسی اثر تبلیغات در رسانه های اجتماعی، مشارکت مخاطب و تبلیغات دهان به دهان بر طنین برند گردشگران اروپایی به واسطه تصویر شناختی و تصویر احساسی و وفاداری نگرشی و کنشی در شبکه اجتماعی پرداخته شده است. پژوهش حاضر در زمره ی تحقیقات توصیفی پیمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش، گردشگران اروپایی شهر تهران می باشد، که در فصل بهار 1398 در شهر تهران اقامت داشتند. در تحلیل استنباطی داده ها از ضریب آلفای کرونباخ و جهت تعیین ثبات درونی ابزار از آزمون کی ام او و کرویت بارتلت برای مناسب بودن حجم نمونه و درست بودن تفکیک عامل ها و برای تعیین ارتباط متغیرها از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های حاکی از آن است که تبلیغات رسانه ای اجتماعی، مشارکت مخاطب و آگاهی برند بر تصویر شناختی گردشگران اروپایی شهر تهران تاثیرگذار است، مشارکت مخاطب و تبلیغات دهان به دهان بر تصویر احساسی گردشگران اروپایی شهر تهران اثرگذار می باشد، تصویر احساسی و شناختی بر وفاداری نگرشی و کنشی اثرگذار است و همچنین وفاداری نگرشی و کنشی بر طنین برند تاثیرگذار می باشد که با برنامه ریزی در زمینه خلاقیت و نوآوری در تبلیغات، شناخت مخاطب و انتخاب تبلیغات متناسب در رسانه های اجتماعی تا حد قابل قبولی در جذب گردشگر موثر است.

    کلیدواژگان: رسانه&#172، های اجتماعی، تصویر شناختی، تصویر احساسی، طنین برند
  • حامد فلاح تفتی *، مهدیه زحمتکش سردوراهی، بهاره گورنگی صفحات 145-170

    امروزه فناوری اطلاعات، امکان استفاده از نظرات افراد مختلف را با دیدگاه های متنوع فراهم آورده است و یکی از مواهب آن پیدایش روش های آسان بهره گیری از نظرات عموم است که جمع سپاری نامیده می شود. ازاین رو هر جا که بهره گیری از مشارکت اجتماعی منجر به تسهیل در شناسایی و حل مسایل شود جمع سپاری ابزاری کارآمد تلقی می شود. بررسی مطالعات پیشین نشان می دهد تلاش چندانی برای ترغیب مشارکت اجتماعی گردشگران در شناسایی فرصت های توسعه زیرساخت های عمرانی، فرهنگی و اجتماعی در مقصدهای گردشگری انجام نشده است. شهر یزد یکی از مقصدهای گردشگری تاریخی فرهنگی ایران است که اخیرا در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت گردیده است و توجه گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است و ازاین رو نیاز به توسعه توانمندی ها و زیرساخت های گردشگری در آن به خوبی احساس می شود. پژوهش حاضر با هدف شناخت معیارهای موفقیت جمع سپاری میان گردشگران در ارایه راهکارهای مناسب در توسعه گردشگری شهر یزد انجام شده است. بدین منظور ابتدا معیارهای ابتدایی در اجرای موفق جمع سپاری با استفاده از ادبیات پژوهش استخراج گردید، سپس با غربالگری آن ها با استفاده از روش دلفی، 25 معیار در شش دسته کلی شناسایی شدند. جهت رتبه بندی معیارها نظرات خبرگان حوزه گردشگری شهر یزد در قالب مقایسات زوجی گردآوری و با روش تحلیل شبکه ای فازی تحلیل و رتبه بندی شدند. نتایج نشان می دهد معیار اصلی سرمایه های انسانی با وزن 28/0 و شاخص های فرهنگی با وزن 21/0 بیشترین اهمیت را در موفقیت جمع سپاری میان گردشگران دارا است.

    کلیدواژگان: جمع سپاری، مشارکت اجتماعی گردشگران، توسعه توانمندی های مقصد، تحلیل شبکه ای فازی
  • نرگس دل افروز *، محمدرضا تقی زاده جورشری، سید محمود شبگو منصف، سعید باقرسلیمی صفحات 171-192

    هدف این تحقیق، ارزیابی تاثیر آشنایی با فرهنگ یک کشور بر تصویر آن کشور نزد گردشگران خارجی می باشد. علاوه بر این، تلاش شد تا نقش آشنایی با فرهنگ کشور بر بهبود تصویر یک واحد جغرافیایی کوچکتر یعنی استان نیز مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور، استان گیلان انتخاب گردید. برای گردآوری اطلاعات لازم جهت آزمون سه فرضیه تحقیق، از پرسشنامه ای تلفیقی حاوی 24 سوال استفاده و بین 218 نفر از گردشگران خارجی بازدیدکننده از شهرهای مختلف استان گیلان، به عنوان جامعه آماری تحقیق توزیع شد. در این تحقیق، با استفاده از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری، فرضیه ها و روابط بین متغیرهای تحقیق در محیط نرم-افزار پی ال اس مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج یافته ها نشان داد که آشنایی با فرهنگ ایران می تواند تصویر کشور و همین طور استان را نزد گردشگر بهبود ببخشد. علاوه بر این، تاثیر تصویر ایران بر تصویر گیلان نیز تایید شد.

    کلیدواژگان: آشنایی با فرهنگ، تصویر مقصد گردشگری، گیلان، ایران
  • مهری شاه زیدی، سحر موحدی، نفیسه باقری * صفحات 193-220

    گردشگری شهری یکی از رایج ترین و درآمدزاترین انواع گردشگری است. شهر اصفهان نیز به دلیل برخورداری از پتانسیل های متعدد و متنوع تاریخی_فرهنگی می تواند یکی از مقاصد اصلی گردشگری شهری باشد. توسعه گردشگری در شهر اصفهان در اسناد بالادستی نظیر سند راهبردی توسعه اصفهان 1404 و سند توسعه استان اصفهان نیز پیش بینی شده است. با این حال، اصفهان نتوانسته است به حد مطلوب توسعه گردشگری شهری دست یابد. از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی مهم ترین مسایلی است که مانع از توسعه گردشگری در اصفهان شده اند. این پژوهش با رویکرد کیفی انجام شد و داده های این پژوهش با تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید. حجم نمونه به تعداد 26 مصاحبه بر مبنای حد اشباع تعیین شد. مصاحبه شوندگان از میان سه گروه نخبگان، مسیولان و فعالان حوزه گردشگری با بهره گیری از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های به دست آمده با استفاده از روش تماتیک تحلیل گردید. در فرایند تحلیل یک مساله هسته و سه مساله محوری شناسایی شد. مساله هسته «عدم اولویت گردشگری در سطح کلان» و مسایل اصلی شامل «مدیریت ناکارآمد و امتناع از برنامه ریزی»، «گریز از سرمایه گذاری» و «محدودیت های منابع انسانی» هستند. افزون بر این، مشخص گردید که رویکرد غالب در تعریف مسایل گردشگری رویکرد تضاد است.

    کلیدواژگان: مساله اجتماعی، مساله گردشگری، رویکرد تضاد
  • فاطمه یاوری گهر *، پیام حنفی زاده، ترانه حاجی احمدی فرمهینی صفحات 221-248

    هدف این تحقیق طراحی مدل کسب و کار گردشگری الکترونیک در بستر شبکه های اجتماعی است. در مرحله اول، با اتکا بر چارچوب مدل کسب و کار استروالدر و پینیور و با استفاده از مطالعه ادبیات تحقیق، عناصر مدل کسب و کار مبتنی بر شبکه های اجتماعی در صنعت گردشگری استخراج شد. در مرحله دوم، برای ارزیابی و اولویت بندی عناصر شناسایی شده، پرسشنامه ای تدوین و بین 119 نفر کارشناس که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند توزیع شد. داده های حاصل از این مرحله با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس تجزیه و تحلیل شد و عناصر بر اساس میزان اهمیتشان در مدل قرار گرفتند. در مرحله آخر، برای اعتبارسنجی مدل پیشنهادی و با استفاده از روش موردکاوی چندگانه، مدل کسب و کار هفت شرکت گردشگری که از شبکه های اجتماعی به طور موفق استفاده کرده بودند تحلیل شد. یافته ها حاکی از آن است که حضور در شبکه های اجتماعی بر عناصر مربوط به مشتریان بیشتر از عناصر مربوط به تامین کنندگان اثر می گذارد. به سخن دیگر، عناصر مربوط به ارتباط با مشتریان، ساختار هزینه، ارزش پیشنهادی، و کانال های توزیع بیشتر از عناصر مربوط به جریان های درآمدی، منابع کلیدی، فعالیت های کلیدی و مشارکت های کلید تاثیر می پذیرند.

    کلیدواژگان: شبکه&#172، های اجتماعی، گردشگری الکترونیک، مدل کسب و کار استروالدر و پینیور، مدل کسب و کار الکترونیک
  • عطیه علی اکبری، مسعود تقوایی * صفحات 249-276

    در طی چند دهه گذشته، صنعت گردشگری رشد چشمگیری در جهان پیدا کرده و روز به روز بر تنوع آن افزوده شده است. یکی از زیر مجموعه های گردشگری ، گردشگری غذاست که با توجه به کارکرد و فواید آن مورد توجه برنامه ریزان و سیاست گذاران کشورهای مختلف قرار گرفته است. یکی از موارد مهم و حایز توجه در زمینه گردشگری غذا، فست فودها می باشند. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی - تحلیلی است. به این ترتیب بر اساس فرمول کوکران 384 پرسشنامه تعیین گردید. پس از جمع آوری داده‎ها، طبقه بندی و تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس 22 صورت گرفت. به همین منظور از روش تحلیل عاملی، آزمون فریدمن، کای دو و همبستگی پیرسون استفاده گردید که بر اساس روش تحلیل عاملی، عامل فرهنگی به عنوان عامل اول با 78/13 درصد واریانس تاثیر گذارترین عامل شناخته شد و بر اساس آزمون فریدمن مهم ترین بعد بر اساس میانگین رتبه ای بعد کالبدی به دست آمد. نتایج آزمون خی2 نشانگر عدم رضایتمندی اجتماعی شهروندان از فست فودها در شهر اصفهان است. همچنین آزمون پیرسون نیز بین تجمل گرایی و افزایش آسیب به سنت های بومی در شهر اصفهان همبستگی متوسط را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری غذا، فست فود، تحلیل عاملی، شهر اصفهان
  • اصغر طهماسبی*، مهری زوارنیا صفحات 277-296

    همکاری سازمانی از عوامل کلیدی در پایداری و رقابتپذیری مقاصد گردشگری محسوب میشود. هدف پژوهش حاضر بررسی شبکه همکاری سازمانی و تعیین نقش و جایگاه کنشگران و سازمانهای مختلف در مدیریت مقصد گردشگری شهر مشهد میباشد. بدین منظور از رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی استفاده شد. تعاملات سازمانی کنشگران با استفاده از ابزار پرسشنامه از کارشناسان کلیدی سازمانها جمع آوری و با استفاده از نرم افزار یو سی نت تحلیل شد. جهت تحلیل داده ها از شاخصهای مرکزیت درجه ورودی، مرکزیت درجه خروجی و مرکزیت بینابینی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان میدهد سازمانهای حاکمیتی همچون استانداری و فرمانداری و نیروی انتظامی از بیشترین کنترل و قدرت در شبکه همکاری سازمانی مقصد گردشگری مشهد برخوردار هستند . همچنین فرمانداری واداره گردشگری و میراث فرهنگی با بیشترین مرکزیت بینابینی از توانایی بالایی برای ایجاد هماهنگی در شبکه همکاری سازمانی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: همکاری سازمانی، تحلیل شبکه های اجتماعی، جریان اطلاعات، مقصد گردشگری، مشهد
|
  • ghadem Eslami, Farshad Ghaderi Pages 1-26

    As Women who form almost half of each society’s population significantly contribute to the fulfillment of national goals, their effective role in the service sector of societies is becoming increasingly important. While the positive impact of forgiveness climate on organizational performance has been confirmed, many organizations have neglected this factor in their performance improvement. This applied survey research, therefore, sought to investigate the effect of perceived forgiveness climate on the efficiency of service recovery through the mediating role of psychological safety and organizational fairness. The population of the study consisted of 390 female employees who were selected from four and five-star hotels of Mashhad. The findings of this study indicated that perceived forgiveness climate had a positive and significant impact on women’s psychological safety and organizational fairness. It was also found that psychological safety and organizational fairness were effective in the efficiency of service recovery. Moreover, the mediating role of psychological safety and organizational fairness was also confirmed.

    Keywords: Perceived Forgiveness Climate, Psychological Safety, Organizational Fairness, Service recovery Efficiency
  • Ali Abedini, hamid zare* Pages 27-48

    Taking the increasing growth of the Iranian tourism industry and the mounting competition between various active tourism companies to recruit talented workforce into consideration, the conduct of studies on employer branding from the perspective of potential employees of such companies could be useful in employing top talents. In this regard, it could be argued that Job advertisements are the first contact zones where the job hunters may cross into, and that at this critical stage, employer branding could play a significant role in recruiting talents before other competitors do so, providing the companies with a sustained competitive advantage. The population of this applied-qualitative study comprised of all Iranian companies acting in tourism industry. As for collecting the required data, 177 relevant tourism job advertisements released in 12 different job hunting websites in autumn 2018 were identified and recorded. Then the content of the ads were coded via quantitative content analysis method and the frequency of each code was computed. The findings of the study indicated that work missions, company’s location, flextime, working hours, holidays, teleworking facilities, co-worker quality, work challenges, international mobility, company size, reputation of the company’s product or service, basic salary and bonuses, and welfare facilities were the items which normally appear in job advertisements published by tourism companies. Job seekers, therefore, mentally examine the messages they receive from various organizations and select the organization that best suits them. Tourism companies, thus, need to feature as much dimensions of their brands as possible in their job advertisements and internet-based recruitments so that they manage to recruit top talents.

    Keywords: Employer Branding, Job Advertisements, Requirement, Tourism
  • Abolfazl Haghverdizadeh, Naser Sanoubar *, Akbar Ghasemi, Saeedeh Khani Pages 49-70

    "As tourist satisfaction plays a significant role in the economic prosperity of tourism industry, researchers are seeking to identify the various influential factors in that regard. While the findings of some studies indicate a negative impact of overcrowding on visitors satisfaction, other studies suggest that the collective sense may affect the directionality of overcrowding effect. This study, therefore, sought to examine the effect of overcrowding on the satisfaction of visitors with the intervening role of the collective sense. Applying a descriptive-quantitative method based on library and field studies, the required data for the study were collected through surveying 384 visitors of the historical Tabriz Bazaar who visited there from March to April 2018. Moreover, structural equations and SMART PLS software were used for analyzing the collected data. The findings of the study indicated that overcrowding had a positive impact on the perception of the collective sense. Furthermore, although many visitors found overcrowding unpleasant, such factors as the joy of being together, the feeling of sympathy with other people, and the opportunity to establish widespread social communications with other tourists made the collective sense act as an intervening variable, ending in the visitors’ satisfaction. The results of this study could be used in planning the development of tourism and preparing touring packages, especially for rare tourist destinations. "

    Keywords: Perceived Overcrowding, Satisfaction, Collective Sense, Urban Destination
  • majid sarani, aliakbar amin bedokhti*, sakineh jafari Pages 71-94

    In today’s competitive world, the key to success of tourism and hoteling organizations lies in their provision of creative products and services with regard to the different needs of their customers. As the staff’s creativity could provide organizations with some competitive advantages, they need to try more to increase their employees’ creativity so that they may enjoy such advantages. This applied descriptive-correlative study, therefore, set out to investigate the relationship between the culture of cooperation and the creative performance of those staff members working in tourism organizations and two, three and four-star hotels in Yazd, Iran. To this end, a population of 172 supervisors and employees from all two, three and four-star hotels of Yazd city were selected through stratified random sampling. Having administered the standard questionnaires on culture of cooperation, working environment, and creative performance, the collected data were analyzed through the path analysis model, using LISREL software. The findings of the study indicated a significant positive and direct correlation between the culture of cooperation and the employees’ creative performance, while the culture had no such effect on the creativity of the staff when enforced through the procedural justice as an intervening variable. It was also found that there was a significant indirect relationship between the culture and the employees’ creative performance when the sharing of knowledge acted as a mediator, and that the cooperative culture had an indirect effect on employees’ creativity with the motivation acting as a mediator. Moreover, the culture of cooperation proved to have a significant indirect influence on the employees’ creative performance with the promotion factor acting as an intervening variable.

    Keywords: Culture of Cooperation, Creative Performance, Working Environment, Tourism, Hoteling
  • Samaneh Tavasoli *, Ahmad Pourahmad, FATEMEH FEHREST Pages 95-122

    This study sought to identify the factors involved in the eco-friendly behavior of students, evaluating the extent they were effective in that regard. The population of this survey study comprised of 320 students of University of Tehran and Science and Culture University who were equally selected through systematic random sampling and classified into two groups of eco-tourism related students and non-ecotourism ones. Having administered a standard relevant questionnaire, we analyzed the data collected from the survey through which the questionnaires were filled, in each individual university, by the two groups of students, half of whom belonged to the first group and the others belonged to the second. The findings of the study indicated significant differences between the ecotourism behavior of male and female students and those of the ecotourism and non-ecotourism students. A significant positive relationship was also found between eco-friendly behavior and environmental awareness, attitude, and active membership in environment NGOs.

    Keywords: Eco-friendly behavior, Students’ attitude, Environmental awareness, Ecotourism
  • Yazdan Shirmohammadi* Pages 123-144

    Social media activities could, together with other managerial and service factors, substantially contribute to the development of tourism by attracting tourists through promoting the attractions, providing them with useful information on historical places, customs, cultural heritage, tourist attractions, and the historical and cultural potentials of the countries and regions they are supposed to visit. This descriptive survey study, therefore, sought to investigate the effect of social media advertisements, audience participation, and word-of-mouth advertising on European tourists’ brand resonance through the cognitive and emotional images as well as attitudinal and practical loyalties in social media. The population of the study comprised of the European tourists who visited Tehran from March to June 2019. The Cronbach’s alpha coefficient was used for the inferential analysis of the collected data, and KMO was applied to measure the internal consistency of the tool used. Moreover, Bartlett’s test was administered to confirm the sampling adequacy and the correctness of factors separation. The structural equation modeling method was also used for identifying the relationships among the variables. The results of the study indicated that social media advertisement, audience participation and brand awareness were effective on the cognitive image of the European tourists who visited Tehran, and that audience participation and word-of-mouth advertising affected their emotional image. It was also found that cognitive and emotional images would affect the attitudinal and practical loyalties which in turn would influence the brand resonance that could be helpful in attracting tourists provided that it is accompanied by well-defined plans in terms of creativity and innovation in advertising, knowing the audience, and choosing appropriate advertisements to be published in social media.

    Keywords: Social media, Cognitive image, Emotional image, Brand resonance
  • Hamed Fallah Tafti *, Mahdieh Zahmatkesh Saredorahi Pages 145-170

    Today, information technology has made it possible to solicit the views of different people with diverse perspectives and ideological backgrounds. Being one of the benefits of IT, crowdsourcing could, as an easy-to-use public opinion survey tool, be used as a very useful instrument wherever social participation may facilitates the identification and resolution of problems. Having carefully reviewed previous studies of the field, we found that few attempts have so far been made to induce tourists to socially participate in identifying the opportunities for the development of civilian, cultural, and social infrastructures of tourist destinations. As one of the Iranian cultural and historical tourist destinations, Yazd city has recently been enlisted in UNESCO World Heritage sites and has attracted the attention of many tourists worldwide. Having said that, it appears that its tourism capacities and infrastructures need to be developed. This study, therefore, sought to identify the criteria which could be effective in the success of tourist crowdsourcing in offering appropriate solutions for the development of tourism in Yazd. To this end, the primary criteria for the successful implementation of crowdsourcing were extracted from the relevant literature, from which 25 criteria in six general categories were screened and identified via Delphi method. To rank the criteria mentioned, the opinions of Yazd tourism experts were collected through paired comparisons, being analyzed and ranked by fuzzy network analysis. The finding of the study indicated that human resources and cultural indices with the weights of 0.28 and 0.21 respectively were the most important factors in the success of tourist crowdsourcing.

    Keywords: Crowdsourcing, Tourist Social Participation, Destination Capacity Development, Fuzzy Network Analysis
  • mohamadreza taghizadeh joorshari, Narges Delafrooz *, mamoud shabgu monsef, saeed baghersalimi Pages 171-192

    This study set out to investigate the effect of familiarity with a country’s culture on the images created in the minds of the foreign tourists visiting there, and the improvement of the public images made of smaller geographical units of that country such as its provices as well. To this end, Gilan province was selected as the population of the study to research on. To collect the required data for testing the three hypotheses defined for this study, a 24-item questionnaire was administered on some 218 foreign tourists who visited different cities of Gilan province. The hypotheses and relationship between the research variables were analyzed through PLS software, using structural equation modeling techniques. The findings of the study suggested that familiarity with Iranian culture could improve Iran’s image and that of the Gilan province in the mind of a foreign tourist. Moreover, the impact of the Iran’s image on Gilan’s image was confirmed.

    Keywords: Familiarity with Culture, Tourist Destination Image, Gilan, Iran
  • Mehri Shahzeidi, Sahar Movahedi, Nafise Bagheri* Pages 193-220

    Urban tourism is one of the most prevalent and lucrative types of tourism. Enjoying great cultural and historical potentials, Isfahan could be regarded as one of main destinations for urban tourism in Iran. However, while its development in terms of tourism has been defined in some legally binding documents such as "Isfahan’s 1404 Development Strategic Document" and "Isfahan Province Development Document", it has failed to be developed ideally in that regard. This study, therefore, set out to identify the most significant problems hindering the development of tourism in Isfahan. The data of this qualitative research were collected via 26 semi-structured interviews whose size was determined based on saturation effect. The participants of the study were selected through purposive sampling from among the elites, officials, and the practitioners of the tourism industry. Analyzing the data through thematic analysis, one core problem and three axial problems were identified for the Isfahan’s tourism industry. The core problem was, according to the findings, that tourism did not have priority at the macro level, and the axial problems included “inefficient management and lack of well-defined plans”, “abstinence from investment”, and “inadequate human resources”. It was also found that conflicting ideas were the dominant problem in defining the main issues in tourism.

    Keywords: Social Problem, Tourism Problem, conflict approach
  • Fatemeh Yavarigohar*, payam hanafizadeh, taraneh hajiahmadi farmahini Pages 221-248

    This study sought to develop a social media-based business model for tourism industry. At the first stage, the main elements of the model were extracted from the related literature review and the Osterwalder and Pigneur’s business model framework. At the second stage, to evaluate and prioritize the identified elements, a questionnaire was developed and administered on 119 experts who were selected through snowball sampling. The collected data were then analyzed, using Smart PLS software and the elements were imbedded in the model in order of their importance. Applying multiple case study method, the business model of seven tourism companies who managed to successfully employ the potentials of social media to their benefit were analyzed in the final stage to validate the business model proposed by this study. The findings indicated that active presence in social media would affect the customer-related elements more than those of the supplier-related ones. In other words, the elements related to the relationship with customers, cost structure, value proposition, and distribution channels would be affected more than the elements related to revenue streams, key resources, key activities, and key partnerships.

    Keywords: Social Media, E-Tourism, Osterwalder, Pignuer Business Model, E-business model
  • atiyeh Aliakbari, masoud taghvaei* Pages 249-276

    Having dramatically grown worldwide over the past few decades, tourism has increasingly added to the diversity of its fields. As a subset of tourism, food tourism which includes fast foods as one of its major components has attracted the attention of planners and policymakers in different countries due to its functions and benefits. The required data for this applied descriptive-analytical research were collected from administering questionnaires on 384 people who were selected based on Cochran's formula. The collected data were then analyzed in SPSS software Version 22, using factor analysis, Friedman test, Chi-square, and Pearson correlation. With 13.78% of the variance reported by the factor analysis, culture was identified as the most influential factor. Moreover, Friedman test showed that the most important dimension was the physical one according to mean rank values. The results of the χ2 test indicated a lack of social satisfaction of citizens with fast foods in Isfahan. Pearson's test also found a moderate correlation between luxuriousness and increased damage to local traditions of Isfahan.

    Keywords: Tourism, Food Tourism, Fast Food, Factor Analysis, Isfahan City
  • Asghar Tahmasebi*, mehri zavarniya Pages 277-296

    Organizational cooperation is regarded as a key factor in the sustainability and competitiveness of tourist destinations. This study sought to investigate the organizational cooperation network and the position of different actors and organizations within the management of Mashhad tourist destinations, using Social Network Analysis. To this end, the data on the organizational interactions of 30 actors involved were collected through surveying and interviewing three key experts in each relevant organization. The data were then analyzed via Ucinet software, using the in-degree, out-degree, and betweenness centrality indicators. The findings of the study indicated that the governmental organizations such as the provincial governments, gubernatorial offices, and the Law Enforcement Forces mostly exercised control and power on Mashhad tourist destinations’ organizational cooperation network. Moreover, with the highest amount of betweenness centrality, the gubernatorial offices, and the Office of Tourism and Cultural Heritage enjoyed the greatest potentials for cooperation within the organizational cooperation network.

    Keywords: Social network analysis, Tourist destination, Organizational cooperation, Mashhad